Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia: príznaky, diéta a zakázané potraviny
Čo je to histamín
Histamín je v našom tele prítomný pri množstve množstve dôležitých procesov. Podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, podieľa sa na prenose chemických signálov, zastáva funkciu hormónu bdelosti, podporuje pamäť a učenie. Tak podstatný a predsa problémový pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Ako vznikne intolerancia na histamín
V prvom rade treba povedať, že histamínová intolerancia nie je alergia, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Histamín sa v tele bežne nachádza a za normálnych okolností sa odbúrava enzýmom diaminooxidáza (DAO). Problém nastáva, keď naše telo histamín nedokáže odbúrať a v tele sa hromadí. Dochádza k nerovnováhe medzi histamínom a DAO.
U každého je funkčnosť DAO daná geneticky a môže sa líšiť. Funkčnosť tiež klesá vekom a môžu ju ovplyvňovať aj niektoré lieky, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu alebo blokujú aktivitu enzýmu DAO.
Záruka vrátenia peňazí
Naše produkty nekupujeme už hotové ani si ich nedávame pražiť v externej fabrike. Granolu aj oriešky si sami pečieme každý týždeň priamo u nás, takže k zákazníkovi vždy prídu čerstvé, voňavé a chrumkavé tak akurát. Žiadne staré zásoby, žiadne kompromisy – len poctivé pečenie a dobré suroviny. Veríme, že chuť robí práve čerstvosť. A ak granola alebo oriešky nebudú chutiť špičkovo, napíš nám na eshop@pankukucka.sk a my ti obratom pošleme nový produkt alebo vrátime peniaze, bez debaty. So zárukou spokojnosti nič neriskuješ.
Príznaky HIT môžu byť u každého individuálne a môžu sa objaviť samostatne alebo aj naraz. Niektoré príznaky sa môžu prejavovať v menšej miere, iné zas vo väčšej. Tieto dôvody vedú k tomu, že je pomerne náročné určiť, že ide práve o intoleranciu na histamín.
Najčastejšími príznakmi sú:
- problémy so zaspávaním
- nervozita
- opuch sliznice, upchatý nos
- únava
- kožné prejavy – svrbenie, vyrážky, fľaky
- búšenie srdca alebo zmena srdcového rytmu
- zmeny krvného tlaku
- ťažkosti s dýchaním
- tráviace problémy
HIT býva často sprevádzaná aj celiakiou alebo intoleranciou na laktózu.
Zistili mi intoleranciu na histamín, čo mám robiť? A čo môžem jesť?
V prvej fáze sa doporučuje vylúčiť z jedálnička potraviny s vysokým obsahom histamínu a tiež potravín, ktoré podporujú jeho uvoľňovanie (napríklad čierny a zelený čaj, alkohol). Nabehnete tak na bezhistamínovú diétu.
Z našich skúsenosti zo styku s intoleranciou na histamín sú reakcie na potraviny veľmi rozdielne a budete si to musieť otestovať sami na sebe. Zo začiatku odstránite z jedálnička všetky potraviny s obsahom histamínu, ktoré postupne zaradíte a budete pozorovať reakcie vášho tela.
Pár tipov na začiatok, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá:
- vyhnite sa dlhšiemu skladovaniu potravín a čím skôr ich vráťte do chladničky
- polotovary, konzervované jedla alebo inak upravované jedlá by ste mali vynechať
- nejedzte fermentované a zrejúce potraviny
- preferujte čerstvé potraviny
Významným spúšťačom histamínovej intolerancie je stres. V dnešnej dobe sa mu je ťažko vyhnúť, ale aspoň sa snažte nájsť si aktivitu ako ho odbúrate.
Prvý nákup so zľavou 10% - s kódom "HISTAMIN"
Použi kód "HISTAMIN" a obejdnaj si naše produkty so zľavou 10%.
Histamínová intolerancia, ktoré potraviny nie sú vhodné?
- alkohol, červené víno, sekt, kvasinkové pivo
- fermentované mliečne výrobky, zrejúce a plesňové syry, acidko a probiotické jogurty
- droždie, kvasnice
- citrusové ovocie, bobuloviny
- polotovary, konzervované potraviny a potraviny s aditívami
- kyslá kapusta a tiež všetky kvasené potraviny
- tatárska omáčka, kečup, horčica, majonéza
- rajčiny, baklažán, špenát, avokádo
- vaječné bielka môžu stimulovať tvorbu histamínu
- údené produkty, fermentované mäso a ryby
- sýtené nápoje
- morské plody
Čo môžem jesť ak ma trápi histamínová intolerancia?
- bezlepkové obilniny ako ovos bez lepku, ryža, quinoa alebo vločky z nich
- orechy
- zemiaky, batáty
- čerstvé mliečne produkty – mlieko, maslo, smotana, mozzarella
- mäso a hydiny, ryby – čerstvo pripravené
- čerstvé ovocie, jablko, hrozno, hruška, melón
- čerstvá zelenina, špargľa, cukina, rebarbora, uhorka, petržlen, pór, fenikel, kaleráb
- čisté arašidové alebo mandľové maslo
- kvalitný olivový olej a kokosový olej
- nesýtené nápoje
- bezhistamínové víno (áno, aj také už dostať :)
Dávame do pozornosti zoznam potravín pre histaminikov od občianskeho združenia Histaminici, ktorý preložili v spolupráci s autormi zo Švajčiarska. Tento zoznam vznikol z veľkej časti aj na základe osobných pozorovaní a nemusí byť na 100% smerodajný.Tento zoznam vytvoril pán Heinz Lambert, ktorý nemá medicínske vzdelanie a tvoril a stále ho dopĺňa na základe svojich osobných skúseností s HIT. HIT je veľmi špecifický a autor zoznam potravín odporúča ako základný, odrazový mostík pre ďalšie skúšanie.
Môžem si dať bezlepkovú granolu od Pána Kukučku?
Okrem toho, že je naša granola bezlepková a vyrobená z ingrediencií s nízkym obsahom histamínu, je tiež lahodná a vynikajúca voľba pre každodenné raňajky alebo ako zdravý snack. S našou granolou môžu histaminici užívať chutnú a vyváženú stravu, ktorá neobmedzuje ich možnosti ani chuťové preferencie. Objednajte si našu granolu ešte dnes a zažite jej výnimočnú chuť a výhody pre histaminikov.
Pre histaminikov je dôležité vyhnúť sa potravinám, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie, a naša granola je navrhnutá s ohľadom na túto potrebu.V granole Pán Kukučka používame bezlepkové ovsené vločky alebo pohánkové vločky. S použitím vybraných ingrediencií ako orechové maslá, orechy a semienka, ponúka naša granola výživné hodnoty a chutné zloženie, ktoré môžu histaminici zahrnúť do svojho jedálnička s dôverou. Pán Kukučka prevádzkuje aj obchody so špeciálnou výživou, kde sme za 10 rokov obslúžili už množstvo histaminikov. Našich zákazníkov počúvame a naša granola je špeciálne navrhnutá s ohľadom na potreby histaminikov, aby im poskytla vynikajúcu voľbu pre ich stravovacie potreby. Používame iba najkvalitnejšie ingrediencie, granolu pečemie vždy čestvú v našej vlastnej výrobe, kde máme pod kontrolou celý proces od výberu a príjmu surovín, výrobu aj balenie a skladovanie.

Informácie uvedené v tomto článku nenahrádzajú rady, ani návštevu lekára!
Zdroj:
https://www.slovenskypacient.sk/histaminova-intolerancia-co-jest-hodnoty-povolene-potraviny/